Nya BioClear XL är två större modeller med ett nyutvecklat reningssystem, större filterbehållare i glasfiber. som förutom filtersvampar också har biobollar och Beads av Kaldnestyp. Ett kraftigt inbyggt UV-C på 55 W ger ett klart vatten. stora 2" in och utgångar gör tryckförlusterna från pumpen minimala.

Vanliga Beadfilter har ofta svårt att hantera smuts och alger som kommer in bland beadsen. Lösningen brukar vara att sätta ett Sieve eller trumfilter som förfilter. BIOCLEAR XL har slagit ihop fördelarna med beads och filtersvampar.

 

Logiken är enkel. BioClear XL kombinerar två bra filterlösningar och utnyttjar det bästa av bägge.

 

1/ Fltersvampars stora fördel är att de är mycket bra på att fånga upp partiklar och att nedbrytningsbakterier trivs i den stora ytan. Bioclear har svampar med två olika portäthet så både syre och icke syrekrävande bakterier trivs. Problemet är att svampar kan täppas till och vara svåra att rengöra. En helt ny teknik gör rengöringen mycket enklare. Du snurrar veven på ovansidan och svamparna skrapas av, inte pressas ihop. Då smutsen sitter utanpå svamparna, backspolas smutsen bort, inte i form av ett stoft som när filtersvampar pressas ihop, utan i hel form . Se bild nedan.

 

2/ När svamparna används som förfilter kommer inte större partiklar som trådalger in till beadsen. Beadsen av Kaldnes typ ligger vertikalt längs sidorna på hela filtret. Det blir då en maximal genomströmning av syrerikt rent vatten, och du får en oövertfäffad nedbrytning jämfört med när beads bara ligger i ett lager. Beadsen har betydligt större nedbrytningsyta än beads i konventionella beadfilter. De är utformade som små "kugghjul" vilket ökar den aktiva filterytan dramatiskt. Samma teknik används i konventionella reningsverk i deras sista biologiska steg. Låt naturen göra jobbet är en bra slogan.

 

3/ BioClear XL är ensamt om att också ha ett inbyggt UV-C som vattnet passerar innan det kommer ut i dammen. Normalt räcker den inbyggda UV enheten men vid hög belsatning eller mitt i sommaren kan du behöve ett extra UV. Det används då bara när det verkligen behövs.

biclear xl med text


Så här fungerar det:

1/ Vattnet från dammen trycks in i filtret.

2/ Vattnet passerar genom de stora filtersvamparna där stora partiklar skiljs ut och fastnar. En biologisk nedbrytning sker också då nedbrytningsbakterier trivs i svamparnas stora yta.

3/ Vattnet fortsätter längs sidorna, där det passerar beadsen och renas biologiskt. Då förfiltret sorterat bort smutsen blir beadsen inte smutsiga av algrester vilket gör backspolningen enklare. De speciellt utformade beadsen har en enormt stor yta och den speciella utformningen ger en maximal naturlig nedbrytning. Beadsen är av samma typ som används i reningsverk.

4/ Efter beadsen, passerar vattnet ett lager biobollar som förbättrar den biologiska nedbrytningen ytterligare.

5/ Slutligen går vattnet förbi ett kraftigt UV-C på 55 W med PL-S lampa. Har du mycket fisk rekomenderar vi ett extra UV-C som används vid behov.

 

40211 Tryckfilter Bioclear XL 40000 - 55 W UV-C till 40000 liter vatten ingår, Behållarvolym ca 185 liter
Lämplig pump Superflow Techno 20000. Lämpligt extra UV-C PondTeam Rostfritt 55 W

40212 Tryckfilter Bioclear XL 80000 - 55 W UV-C till 80000 liter vatten. Behållarvolym ca 300 liter
Lämplig pump Superflow Techno 20000. Extra UV-C PondTeam Rostfritt 75 W


Backspolning: Vid backspolning används din vanliga dammpump. Den skall inte stängas av under någon del av rengöringen.

1/ Du öppnar avloppskranen på filterlocket. Vrider vredet och vevar ca 30-60 sekunder. Svamparna skrapas av och beadsen backspolas. Vänta någon minut tills vattnet klarnar.

2/ Avloppsvattnet är en perfekt växtgödning så fäst gärna en slang på avloppskranen så kan du vattna direkt när du backspolar. Du får inte bara kvarterets vackraste damm, dina växter ligger också i topp. Miljövänligare och bättre näring finns inte.

3/ Vrid tillvaka vredet och filtret fungerar optimalt igen.

 

 

 

avfall

 

Avfall som backspolats ur vid en rengöring av ett Bioclear XL 80000. Smutsen avskiljs hel och kan inte sprida sig in till beadsen. Inget annat filter på marknaden ger samma effektiva backspolning.